Кои са героите на децата с награди “Златна ябълка 2024”

Кои са героите на децата с награди “Златна ябълка 2024”

В навечерието на 1-ви юни, Националната мрежа за децата (НМД) отличи героите на децата за 2024 г. На официална церемония в “Сити Марк Арт Център” в София отличия “Златна ябълка” в девет категории получиха личности, организации, институции и компании за техния принос към благосъстоянието на децата и семействата в България.

В четиринадесетото издание на наградите водещ беше актрисата Яна Маринова, заедно с Кристиян Мирчев от Младежка мрежа “Мегафон” на НМД. На сцената бяха още двама мегафонци – Лорена и Сава, а с музикални изпълнения в програмата участваха и деца от СУ “Емилиан Станев” – Велико Търново.

Гости на събитието бяха младежи и експерти от организациите членове на НМД, представители на Държавната агенция закрила на детето, Агенция социално подпомагане, Българската асоциация на осиновени и осиновители, УНИЦЕФ България, Български форум на бизнес лидерите – BBLF, Български дарителски форум, Националния център по обществено здраве, Националния инспекторат на образованието, както и бизнес партньори и журналисти. Сред специалните гости на “Златна ябълка 2024” бяха министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, главният експерт в дирекция “Приобщаващо образование” към МОН – Бояна Алексов и  др.

„За 14 поредна година в навечерието на 1 юни отличаваме героите на децата. Героите, които със своите действия са направили по-щастливи децата на България, а това са обикновени хора, институции, организации или компании. Тази година отличените герои са повече от 50, а над 5000 граждани са гласували пряко за избора им. Наградите “Златната ябълка“, насърчават нас възрастните да бъдем герои за децата си, защото всяко дете в страната ни заслужава да живее щастливо, мирно и обичано”. С тези думи посрещна гостите Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Ето и победителите в деветте категории, които се определят от журито и онлайн вота на публиката:

Училище/Детска градина

ОУ „Свети Климент Охридски“, с. Кичево за добрите практики в приобщаване в образователната и училищна дейност на деца бежанци и деца със специални образователни потребности. Наградата връчи Росица Петвора, член на УС на НМД.

Болница

Акушерска практика „Зебра“ в МБАЛ „Св.София“ – за прилагане на най-добрите практики в акушерските грижи, като поставя всяка жена в центъра и работи в синхрон както с близките, така и с другите медицински специалисти, които съпътстват жената по време на бременността и раждането. Наградата връчи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Община

Община Троян – за грижата към здравето на децата чрез услугата „Обединено хранене“, която осигурява здравословна и разнообразна храна за над 700 деца в детските градини. За гарантиране на достатъчна консумация на плодове и зеленчуци е изградена общинска оранжерия на площ от 2 дка за отглеждането на плодове и зеленчуци без третиране с изкуствени торове. Наградата на Борис Бояджиев, директор Дирекция „Общинска собственост и икономика“ в община Троян, връчи Рамиз Бехбудов, зам.-представител на УНИЦЕФ в България.

Журналист

Кристиян Юлзари – за каузата му чрез обучения да подготвя деца и младежи да разпознават дезинформацията и фалшивите новини. Наградата връчи миналогодишният победител – журналистът Мария Василева, а от името на Кристиян Юлзари отличието прие журналистът Мария Черешева.

Благотворител

Христо Петров – за участие в инициативи и застъпничество за политики и законови изменения в защита правата и интересите на деца и младежи с увреждания. Наградата връчи г-жа Сияна Гарболино, началник управление „Правно“ в Банка ДСК. От името на Христо Петров отличието прие съпругата му Женя Димова.

Детска организация

Фондация „Сийдър“ – за работата на организацията за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. Наградата на Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондацията връчи Весела Банова, учредител на “Дете и пространство” – организацията победител за 2023 г.

Корпоративно партньорство за децата – финансов принос

Лидл България – за работата им по кампанията в подкрепата на българските граждански организации – “Ти и Лидл за нашето утре” чрез дарение на финансови средства, както и други дейности, които имат пряко и косвено въздействие върху децата и детската грижа. Наградата на Галя Христозова, специалист „Корпоративни комуникации“ връчи Габриела Маринова от Български форум на бизнес лидерите.

Корпоративно партньорство за децата – обществен принос 

Еконт Експрес – за обновяването на стара сграда в град Русе и превръщането й в “Дворецът на децата” – пространство за всички деца, в което те учат, експериментират, играят, спортуват. Сградата изцяло се поддържа от компанията, включително и дейностите, сред които монтесори занимания, научно-експериментални работилници, виртуални пътувания до чужди държави, осиновяване на кошери, готварски ателиета, йога за деца и др. Наградата на Мишел Мандилова от Еконт връчи Теодора Бакърджиева от Български дарителски форум.

Герой на децата

Виктория Петроваорганизатор на “Маратон на добротата”, който се провежда в над 80 града и още толкова села. Участници в инициативата са деца от градини и училища, които изработват поздравителни картички и купуват символични подаръчета за деца, настанени за болнично лечение. Наградата връчи миналогодишният носител на наградата Йоана Иванова.

Изненадада в наградите тази година беше връчването на една допълнителна награда в категорията Благотворител. Поради силната и добре структурирана аргументация за гласа на Младежка мрежа „Мегафон“ в рамките на журирането за тази категория, и поради това че тази година наградите са посветени на образованието, журито реши да уважи младежкия глас и да отличи вота на младежите в тази категория със специална отделна награда. Така с допълнителна статуетка Благотворител в образованието гласът на младежите отличи Златомира Джисова, преподавател по математика в гр. Кърджали, за интерактивния и индивидуален подход в поднасянето на учебния материал по практичен и интересен за децата начин.

Както всяка година, извън онлайн гласуването от широката общественост и гласовете на журито, НМД връчва и други две отличия.

Награда за цялостен принос към работата на Национална мрежа за децата получи проф. д-р Нели Петрова-Димитрова, основател и председател на Управителния съвет на Института по социални дейности и практики, професор по социална педагогика и социална работа в СУ „Св. Климент Охридски“, радетел за щадящо детско правосъдие и правата на децата в контакт и конфликт със закона.

За мен най-голямата ценност на мрежата са хората! Хората, които вярват, че има смисъл и не спират! Днес отличихме някои от тях, но герой е всеки, който от своето място, от своята роля и със своя професионализъм, постига по нещо добро за децата. Голяма чест за мен е днес да връча Наградата за цялостен принос на един такъв светъл човек – проф. Нели Петрова!”С тези думи Антоанета Иванова, председател на УС на Национална мрежа за децата връчи наградата.

Специалната награда на НМД “Златна ябълка 2024” беше връчена на Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация “Работилница за граждански инициативи” от Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

Статуетките за “Златна ябълка 2024” са изработени от арт ателието към Фондация “Конкордия България”. Наградите бяха осъществени с подкрепата на Siemens България и Kaufland Bulgaria.

Кампанията за героите на децата тази година беше посветена на каузата „Образование за всяко дете“ на НМД за постигане на ключови промени в образователната система и за достъп до качествено и приобщаващо образование.