В Деня за безопасен интернет младежи и киберексперти говориха за „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“

В Деня за безопасен интернет младежи и киберексперти говориха за „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“

Дискусия на тема „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“ организира на 6 февруари екипът на Национален център за безопасен интернет по повод Международния ден за безопасен интернет, който се отбелязва за 21-и път. Събитието се проведе в партньорство с дирекция „Киберпрестъпност“, българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity и телекомуникационната компания Yettel България и премина под надслов „Всеки пост в интернет оставя следа – направете своята следа положителна и вдъхновяваща!“ Специални гости на мероприятието бяха ученици от 7., 8., 9. и 10 клас от столичните училища – 26 СУ „Йордан Йовков“, 93 СУ „Александър Тодор-Балан“, 96 СУ „Лев Толстой“, 108 СУ „Никола Беловеждов“.

В дискусията се включиха експертът по киберсигурност Константин Веселинов, управляващ директор на CENTIO #Cybersecurity, експерт от дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, и комуникационният експерт и директор “Корпоративни комуникации” на Yettel България Боян Иванович. Те споделиха с младите хора ценен опит от своята сфера на работа и им дадоха важни насоки как да се пазят в онлайн пространството и за какво да внимават.

Срещата с младежите се организира дни след като от Център за безопасен интернет (www.safenet.bg) отчетоха рекорден ръст за 2023 г. на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца. През миналата година Центърът е обработил общо 46 359 сигнала, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

„Да си смарт означава да мислите логично и да не се поддавате само на емоцията на момента. Важно е да взимате правилни решения и да сте сигурни в себе се, да се познавате и да мислите критично. Това се отнася както за живота ви офлайн, така и за онлайн света ви“, сподели с младежите Константин Веселинов, като подробно им разясни за фишинг измамите и нуждата от силни пароли.

„Непрекъснато възникват нови и нови измами и именно заради това има нужда вие постоянно да се развивате и да се информирате“, обърна внимание на учениците експертът от дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП.

Боян Иванович посочи, че младежите често са подложени на голям социален натиск, за да бъдат приети и оценени от обкръжението си, което понякога води до неправилна преценка на съдържанието, което качват онлайн.

„Обмисляйте добре това, което споделяте в социалните мрежи днес – дали отговаря на същността ви сега и как ще се вписва в живота ви след 10 години. И винаги помнете, че няма действие в онлайн пространството, което да не носи риск“, отбеляза Боян Иванович, като подчерта, че веднъж качено онлайн, нищо не изчезва напълно от интернет.

След дискусията младежите бяха поканени да се включат в интерактивния куиз „Дигитални скаути“, атрактивна и образователна игра, която запознава с рисковете в мрежата и формира умения за справяне с най-различни ситуации.

 Националният център за безопасен интернет работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 17 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност за деца. 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, екипът на Центъра вярва, че най-добрата превенция на децата е развиването на дигиталните им умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

На фона на плашещата статистика за миналата година България продължава да бъде единствената страна в ЕС която НЕ осигурява национално финансиране за такава структура, въпреки че на практика тя изпълнява държавна политика и ангажименти на България по няколко директиви на ЕС и Конвенции. Министерства и институции, обаче, години наред си прехвърлят отговорността без да намират конкретно решение. Така Националният център работи с дарения на граждани и компании и под постоянната заплаха да затвори поради липса на финансиране.  През последната година съществуването му се подсигурява от подкрепата на българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity, която подкрепи и събитието с младежите по повод Международния ден за безопасен интернет.