Осъзнатото хранене във фокуса на мащабна кампания на Лидл България

Осъзнатото хранене във фокуса на мащабна кампания на Лидл България

Инициативата в полза на хората и опазването на природата започва с национално представително проучване за хранителните навици и нагласи на българина.

Лидл България обявява началото на дългосрочна социално отговорна кампания под надслов #ХраненеСмисъл. Тя ще бъде както с информационен, така и с образователен характер, като основната цел на смарт ритейлъра е да постави основите на сериозен и систематичен разговор по темата за осъзнатото хранене, който разглежда аспекти от грижата за здравето на хората до това какво потребление е по-щадящо за планетата.

Първата активност, част от инициативата, е провеждането на национално представително проучване, което ще изследва нагласите и навиците за хранене у нас и готовността на българите да следват модел на осъзнатата консумация на храна, която е здравословна за човека, като в същото време благоприятства опазването на природата.

Проучването ще се осъществи в партньорство с експерти от Национална асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ), Асоциация „Родители“ и Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна и ще бъде реализирано от изследователската агенция Blue Point. Резултатите ще предоставят основата за разгръщане на социално отговорна комуникация и образователни активности през цялата година.

„Ние ежедневно достигаме стотици хиляди клиенти и допринасяме с нашите многобройни продукти за тяхното хранене. Ето защо стартираме тази кампания с чувство за отговорност и грижа. За нас е важно да повдигнем обществен разговор и дискусии за осъзнатото хранене не само с обществото, но и с лидерите на мнение, експертите и институциите“, поясни Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. „Темата за осъзнатото хранене е съществена част от нашата стратегия за устойчиво развитие. От години предприемаме редица мерки, за да осигурим по-качествени, здравословни и устойчиви хранителни продукти на достъпна цена. Затова вярваме, че с Lidl ХраненетоСмисъл е лесно постижимо.“

Още през 2017 г. Lidl е първата търговска верига на световния пазар, която разработва цялостна стратегия за намаляване на солта, захарта, остатъчните вещества, замърсителите и добавките в асортимента от своите собствени марки (печива с по-чиста рецепта от Фурната на Lidl, Clean Label продукти, контрол на плодове и зеленчуци за над 700 остатъци от пестициди и др.). Като взима под внимание последните глобални научни изследвания на водещи експерти в областта, ритейлърът наскоро обнови своята Политика за осъзнато хранене, в която компанията си поставя още по-амбициозни цели, свързани с безопасността и качеството на своите хранителни продукти, така че да допринесе за здравето на хората с грижа към планетата.

В документа на Лидл България – Търговска политика Рационално хранене, броят на учениците с наднормено тегло в ЕС се увеличава през
последните 20 години. Според проучване в Германия, децата и подрастващите, които използват медиите там виждат поне 15 реклами за нездравословни храни всеки ден. Лидл България затвърдиха за пореден път позицията си за насърчаване здравословното хранене сред децата и младежите като се включиха на тазгодишното издание на младежкия ни форум VoiceIt: Какво искат учениците и осигуриха здравословната храна за младежите. На щанда на компанията бяха осигурени и информационни материали за здравословен начин на живот с QR код към видео със съвети за балансиран и вкусен обяд от шеф Манчев, провокирано от една от основните теми на форума – #СпортИЗдравословноХранене. Видеото може да гледате тук. Компанията е носител на Сертификат “Приятел на детето” от НМД и корпоративен партньор на Voice It 2023.