НМД потърси съзастъпници за детските политики сред бизнеса

НМД потърси съзастъпници за детските политики сред бизнеса

Антоанета Иванова, председател на УС на НМД и съосновател на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ участва в онлайн среща на тема “Здравеопазване” с 50 служителите на HP България. Разговорът засегна проблемните области, предизвикателствата, успехите и целите пред грижата за детското здраве в България, както и ролята на НМД като застъпник и основен двигател на положителната промяна, за по-добър живот на децата и семействата у нас.

Изключително благодарни сме на Боряна Желева от HP, която организира и води срещата заедно с нас и така ни предостави възможност да потърсим съзастъпници за детските политики сред експертите в компанията. С екипа на HP разговаряхме за голямата битка с НЗОК за ентералните храни за деца и възрастни с различни хранителни разстройства и за това как у нас безусловните права на здравна грижа се превръщат в права под условие, а също и за неработещата система и неравнопоставеността в здравната грижа според социално положение и населено място. 

Антоанета Иванова разказа истинските истории на български деца и семействата им, които страдат от условностите в системата на здравето, за принудата да разчитат на дарители и да извеждат децата си за лечение в чужбина, където шансът им за добър живот, а понякога изобщо за живот, е по-голям. 

Тема беше и липсата у нас на устойчиви програми за превенция при зависимостите при децата като се имат предвид негативните данни, които имаме: ниска възраст на първа употреба на опиоиди, марихуана и никотин – 14 години, първа употреба на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и др.) – на 16 години, първа употреба на синтетични канабиноиди и халицюнигени – на 15. 

На екипа на HP показахме и как могат да подкрепят ежедневната ни работа на застъпничество пред институциите за промяна в политиките не само за здраве, но и правосъдие, образователна система, ранна детска грижа. Всеки, които иска да съдейства да продължим работата си може да направи еднократно дарение или да стане месечен  дарител със сума по свой избор на nmd.bg/dari.

Изключително ценна за нас е и подкрепата чрез съзастъпничество – чрез изразяване на лично отношение и позиция към проблемите в детските политики и настояване, заедно с нас, да бъдат приложени добрите и устойчиви практики. 

Съзастъпник може да бъде всеки, които се вълнува от благосъстоянието на децата у нас, като последва профилите ни в социалните мрежи и фейсбук групата ни и участва в разговора с лично мнение и споделяне на информацията, която публикуваме, особено в случаите, когато изискваме конкретно действие или промяна в системата от някоя отговорна институция. 

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/nmdbg/

Фейсбук група “За по-добра държава на децата ни”: https://www.facebook.com/groups/422410475225846

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nmdbg

Twitter: @nmdbg

Instagram: @nmdbg

TikTok: kidsnotkidding