Сдружение “Общност Мостове” с награда “Застъпник на година 2023” от БХК за извоюването на медицинските храни

Сдружение “Общност Мостове” с награда “Застъпник на година 2023” от БХК за извоюването на медицинските храни


Изключително щастливи и горди сме да обявим, че сдружение “Общност Мостове”, част от Национална мрежа за децата, получи отличието “Застъпник на годината 2023” в годишните правозащитни награди „Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет (БХК). Признанието е за това, че организацията извоюва битката НЗОК да приеме два допълнителни кода, чрез които медицинските храни при домашно лечение на деца и възрастни с различни заболявания да бъдат осигурявани с бюджет от държавата, а не чрез дарителски кампании. 

Застъпничеството за ентералните храни отне няколко години неуморно упорство на обединение от граждански активисти, “Общност Мостове”, Национална мрежа за децата, родители на пациенти, лекари, професионални организации и експерти от държавни институции, които проявиха политическа воля. Признанието “Застъпник на годината 2023” е изключително ценно, защото всички те показаха, че заедно могат  да преборят системата и да изискат от държавата да осигури живот за над 550 деца, както и възрастни хора, със състояния, в които енетералните храни са животоспасяващи, но изключително скъпи за семействата.

“Специални благодарности на Антоанета Иванова, Георги Богданов, целия екип на Национална мрежа за децата, д-р Мила Байчева, проф. Ружа Панчев, проф. Георгиева, Лена Стойчева, майката на Веско, родителите на Деян, Боряна Драганова – майката на Елена, Лилия Иванова – майката на Алекс, както и на целия екип на “Мостове”. Всеки един от тях дава всичко от себе си. Заедно се застъпваме пред институциите, заедно правим кампании, заедно се ядосвам, отчайваме, после заедно се съвземаме и не се отказваме. Трудът на всички тези хора осмисля наградата.”. Така коментира отличието Валентина Ташкова, член на Управителния съвет на сдружение “Общност Мостове”.

“Постигнатото е екипна работа и в нея въвлякохме съмишленици от НМД, активисти, лекари, родители и пациенти. И, да, никой не ни е обещавал, че ще е лесно. Всъщност е ужасно, уверявам ви. Ужасно е да знам, че от поне 13 години здравното министерство и касата са уведомени за проблема, но 13 години чиновниците са бездействали. Ужасно е всяка вечер да те спохождат мислите за всички онези, които не доживяха да имат достъп до медицински храни. Но именно заради тях не бива никога да се отказваме. Затова за мен е чест, че споделям тази битка. Аз няма да се откажа. Недейте и вие.”коментира Антоанета Тончева от сдружение “Общност Мостове”.

Наградата връчи Антоанета Иванова, председател на УС на НМД, съосновател на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ и също основен участник в застъпничеството пред институциите за ентералните храни през всички изминали месеци. 

НЗОК включи в Списък на заболяванията двата допълнителни кода, които да осигурят реимбурсиране на медицинските храни за домашно лечение, но фактическото им достигане до пациентите в страната все още не се е случило. Очаква се храните да бъдат реимбурсирани от началото на следващата година. Ще следим това да стане факт без повече отлагане. 

Церемонията по награждаването може на видите в YouTube канала на БХК тук.

Голямата награда “Човек на годината’2023” тази година спечелиха протестиращите в подкрепа на Дебора от Стара Загора и фондация “Будителките”. Акцент в 16-ото издание наградите бяха правата на жените и борбата с домашното насилие. След като 18-годишната Дебора беше нападната и обезобразена в дома си, хиляди излязоха по улиците на български градове и заявиха, че гражданите ще бъдат непримирими в търсенето на справедливост. В резултат на гражданската енергия парламентът беше принуден да приеме дълго отлаганите поправки в Закона за защита от домашно насилие. Фондация “Будителките” предлагат систематична помощ на хора, преживяващи домашно насилие и насилие, основано на пола. Фондацията им обедини много организации, които работят за общество, в което домашното насилие е недопустимо и събра отговорните институции, НПО-сектора и законотворците за нужните законови промени.

Отличието “Постоянство и храброст” отиде при Дарина Коилова и Лилия Бабулкова. Двете са еднополова двойка със сключен брак във Великобритания. Поради отказа на България да регистрира техния брак, те завеждат дело пред Европейския съд по правата на човека, който задължи страната ни да създаде правна рамка за еднополовите връзки.

Наградата “И сам воинът е воин” посмъртно се присъжда на доц. Петър Шурулинков, който участва в създаването на десетки защитени територии. По негова идея е основан Опръстенителния лагер Дуранкулак. Доц. Шурулинков е активен участник в борбата за опазване на българските гори.

Призът “Вдъхновение” получи Мира Стефанова – жена, преживяла домашно насилие и платила ужасяващо висока лична цена, след като отказва да приеме ролята си на безгласна жертва. Посвещава се на каузата да помага на всяко дете и момиче, което минава през този ад. Оказва помощ  на десетки деца, които живеят в бедност.

“Журналист на годината” стана Мария Черешева, която е част от международното разследване, което показа как България държи в нечовешки условия на границата мигранти, преди да ги експулсира обратно към Турция. Заради работата си Мария Черешева беше подложена на словесни атаки, включително от държавни институции.

“Първият Рицар на истината” стана журналистът Христо Грозев за разкритията за работата на държавния отдел на Русия, който преследва и убива противници на режима на Путин. Христо Грозев в момента се укрива, тъй като е цел на същите структури, които са показани в неговите разследвания.