НМД и Общност Мостове с награда “Агент на промяната” за осигуряване на държавно финансиране за медицинските храни

НМД и Общност Мостове с награда “Агент на промяната” за осигуряване на държавно финансиране за медицинските храни

Национална мрежа за децата и Общност Мостове получиха общо отличие в категория ЕКИП от наградите “Агент на промяната” на  фондация „Сошъл Фючър“. Признанието е за това, че организациите ни успяха да се преборят НЗОК да приеме два допълнителни кода, чрез които медицинските храни при домашно лечение на деца и възрастни с различни заболявания ще бъдат осигурявани с бюджет от държавата, а не чрез дарителски кампании.

Признанието “Агент на промяната” е изключително ценно, защото заедно с Общност Мостове показахме, че неправителствени организации, лекари и доброволци могат заедно да преборят системата и да изискат от държавата да осигури трайна промяна към по-добър живот за над 550 деца, както и възрастни хора, със състояния, в които енетералните храни са животоспасяващи, но изключително скъпи за семействата. 

Наградата е признание и за всички 20 организации в страната, както и лекари, доброволци, близки на пациентите и граждани застъпници, които заедно с нас водиха двугодишна битка до приемането през септември тази година на кодовете по МКБ 10 – Е43 за „Тежко белтъчно-калорийно недохранване, неуточнено“ и Е44.0 за „Умерено белтъчно-калорийно недохранване“, с които Касата се ангажира да предоставя храните като грижа от държавата. 

Четвъртото издание на конкурса „Агент на промяната“ се състоя на 30 ноември в София и за поредна година отличи най-силните каузи и личности, допринесли за положителна промяна през 2023. Наградите са признание за носителите на позитивна промяна, добротворчество и социално значими инициативи в обществото.

Тазгодишното издание събра номинации в седем конкурсни категории. Задачата да отличи най-добрите сред най-добрите от над сто номинации изпълни жури в състав: Ангел Георгиев – образователен експерт , Асен Асенов – маркетинг и PR експерт, Анджела Иванова – социален предприемачи и доброволец в различни неправителствени организации, Георги Малчев – маркетинг и бизнес експерт, Гергана Бонева – сътрудник по корпоративни въпроси, Даниел Пенев – журналист, преводач и редактор, Деница Томова – мениджър проекти в „Дарик радио“, Десислава Василева – PR и медиен експерт, Димитър Найденов,мениджър корпоративни въпроси, Елена Литова – ръководител на маркетинг отдела в голяма одиторска компания, Жюстин Томс –  експерт по дигитален маркетинг, активист и преподавател, Петър Нефтелимов – Биотехнолог и предприемач, доц. Д-р Стефан Серезлиев – експерт по реклама и брандинг.

„Агент на промяната“ води началото си от 2019 година. Чрез онлайн гласуване публиката номинира успешни примери в категориите „Бизнес организация“, „Екип“, „Промяната в младите“, „Промяната във всеки“, „Комуникатори“, „Кауза“ и „Посланик“.