Посланието на Лидл България от Voice It 2023: Дори мечтата може да бъде цел, но трябва да я преследваш

Посланието на Лидл България от Voice It 2023: Дори мечтата може да бъде цел, но трябва да я преследваш


Част от тазгодишното издание на Voice It беше панела “Уменията на бъдещето”, в който участие взеха бъдещи професионалисти от младежките програми на Лидл България, както и експерти по човешки ресурси в компания. 

Лидл България е носител на Сертификат “Приятел на детето” от Национална мрежа за децата и тази година беше корпоративен партньор на Voice It 2023.

Приятно е да се научиш да управляваш времето си и да си финансово самостоятелен

На сцената на Voice It за разговор с водещата – Флора Стратиева, бяха Петра Христова – последна година студент публична администрация, дуален ученик и участник в стажантска програма на Lidl; Светослав Ангелов – участник в практикантска и стажантска програма, студент по информационни системи в СУ и с интерес към етичното хакерство; и Ася Зарева – участник в стажантска програма и модератор на алумни клуб на Талантите на Lidl, която е бакалавър по реклама.

В разговора те споделиха, че участието в тези инициативи ги е научило на работа в екип, умения да планират времето и финансите си, уважение към другите, а също и на начините, по които се общува при жив контакт или чрез кореспонденция в корпоративна среда. Сред ползите от младежките програми на Lidl, които Ася, Петра и Светослав изброиха, са финансовата независимост, придобитите умения за работа в екип, новите контакти и познанства и усещането, че когато можеш и се стараеш – логично е да си оценен и да получиш възможност за израстване в отговорностите на позицията.

Лидл България развива 4 младежки програми, насочени към различни възрастови групи с цел ранно кариерно развитие на младите хора и изграждане на ценни умения за бъдещето. Като отговорна компания и топ работодател, Lidl се стреми да осигурява мост между образованието и професионалното развитие именно посредством тези програми – дуално обучение за ученици в 11 и 12 клас, практикантска програма през лятото в магазините за навършили 18 години ученици, стажантска програма – лятна практика по проект за студенти в първите години на обучение и трейни програма – за висшисти без опит, но с хъс за мениджърски позиции.

През пролетта на 2024 година, Lidl ще обяви актуалните издания на практикантската и стажантска програма, за да осигури възможност на младите хора да оползотворят летните месеци. Информация за тях е достъпна тук.

Дори мечтата е цел, но трябва да се преследва 

На уменията на бъдещето и как да започнем работа, за да бъдем финансово независими и да трупаме професионален опит, беше посветена втората част от участието на екипа на Лидл България. Включиха се Александър Стоичков и Боян Станев – експерти в сферата на подбора, които ежедневно преглеждат множество CV-та, интервюират кандидати за работа и търсят най-подходящите хора за конкретни позиции в компанията. Отвъд написаното във всяка автобиография те старателно търсят уменията, които правят един кандидат успешен професионалист. 

Целта на гостуването им беше да съдействат с практически съвети към младежите как да структурират своето CV, когато нямат опит, но имат умения и качества, които биха спечелили внимание и доверие от страна на работодателя. 

Полезен трик, които двамата споделиха: важно е всеки стаж или участие в инициатива да бъдат включени в автобиографията, когато човекът все още няма опит. И дадоха пример с участието на младежите в този ден във Voice It, което показва определени интереси, проактивно отношение, комуникативност. 

Уменията, важни за добър кариерен старт са: управление на времето, критично и аналитично мислене, разпознаване на фалшивите новини и боравене с правилните факти, умение да се поставят цели, които са реалистични и измерими. “Мечтите също могат да бъдат ваша цел, но е важно да бъдат упорито преследвани до последно.”, каза от сцената Александър Стоичков. 

Друго важно умение е комуникацията и изграждане на взаимовръзки с хората около нас и то не само чрез онлайн комуникацията, чиито предимства са много, но и в лична комуникация с околните – критично важно умение, което ще бъде ключово и занапред. 

За още едно, може би най-важно умение при старт на професионалния път, говори Боян Станев. Това е емоционалната интелигентност – умението да се справяме със собствените си емоции във всякакви ситуации и да управляваме себе си най-вече в напрегнати и критични моменти.

Двамата отправиха към младежите посланието да бъдат активни в търсенето и оползотворяването на всички възможности, които средата предлага. Такива са различните, включително безплатни, обучения за различни умения, както и училищната среда. Доброто образование остава изклюително важно за добър кариерен старт, като взетото от училището и университета зависи много повече от личната инициативност и мотивация, отколкото от това колко добра или не е конкретната образователна институция.

“Професионалните умения са много важни, но нямате ли личните качества, то останалите ви умения няма да имат значение.”, каза Боян Станев в края на разговора. Целия разговор може да видите във видеото от живото излъчване на Voice It 2023 тук

По време на тазгодишното издание на младежкия ни форум Лидл България осигуриха здравословната храна за младежите, докато протича събитието. На щанда на компанията в изложбената зона, екипът на фирмата донесе и информационни материали за здравословен начин на живот с QR код към видео със съвети за балансиран и вкусен обяд от шеф Манчев, провокирано от една от основните теми на форума – Спорт и здравословно хранене. Видеото може да гледате тук. 

НМД изказва благодарност към Лидл България за партньорството в събитието и отговорното отношение на компанията към благоденствието на децата, семействата и обществото в България.