УниКредит Булбанк: Социалната и корпоративна отговорност към децата и семейството прави служителите по-мотивирани

УниКредит Булбанк: Социалната и корпоративна отговорност към децата и семейството прави служителите по-мотивирани


От Национална мрежа за децата разговаряме с Аделина Пеева, мениджър “Спонсорства и събития” в УниКредит Булбанк и член на Упровителния съвет на Български Дарителски Форум. Компанията е наш корпоративен партньор повече от пет години и с редица свои инициативи доказва отношението си към благоденствието на децата и семействата у нас. УниКредит Булбанк са носител на Сертификат “Компания приятел на детето”, а Национална мрежа за децата – част от журито на две от големите им инициативи, свързани с детските политики – Call for Europe: В подкрепа на детството и Call for Education – България & Румъния. Вижте н интервюто ни с Аделина Пеева каква е ролята на бизнеса в бъдещето на децата.

Защо темата за социалната отговорност на компаниите  трябва да става все по-важна и актуална днес? 

Темата за социалната отговорност e част от устойчивия бизнес модел на една компания. Икономическите предизвикателства, пред които сме изправени, още повече засилват ролята на компаниите с цел да дадат възможност на общностите, хората, семействата за справедливо бъдеще в дългосрочен план. Ние, като банка, имаме огромна отговорност да подкрепяме клиентите в собствената им бизнес трансформация и да насочваме финансирането в правилната посока. Ролята ни е да помагаме на нашите клиенти и общности да постигнат значим напредък към по-устойчиво, приобщаващо и справедливо общество. Социалната отговорност е важна част от нашата стратегия,  някои от нашите стратегически теми, върху които сме се фокусирали са:

 • Насърчаване на финансовото приобщаване и здравето на уязвими групи хора и предприятия.
  Разработили сме продукти като кредити за студенти, кредити за „Златна възраст“, микро кредит „Равна възможност“.
 • Осигуряване на устойчив напредък на общностите, с акцент върху младежта и образованието. През 2022 г. групата УниКредит обяви глобалното си партньорството с Teach for all, чиято цел е борба срещу ранното отпадане от училище. На местно ниво УниКредит Булбанк развива партньорството с Фондация “Заедно в час“, която е част от международната организация Teach for all.
 • УниКредит Булбанк е и една от банките, които всяка година взимат участие в инициативата „Мениджър за един ден“ на Junior Achievements Bulgaria. За 2022 г. имаме над 20 инициативи и сме достигнали до над 7 000 участника с проекти като Financial Education, ESG Awareness и др. В средата на юли тази година, Фондация УниКредит официално обяви и партньорството си с Junior Achievements за следващите три години.
 • Осигуряване на по-равнопоставена и приобщаваща работна среда и грижа за служителите. Няколко поредни години УниКредит Булбанк печели признанието за най-добър работодател от амстердамски институт Top Employer. Част от допълнителните придобивки за всеки от служителите на трудов договор включват допълнително здравно осигуряване, допълнителни дни платен отпуск, ваучер-подарък за рожден ден и Коледа и т.н. От началото на 2023 г. колегите получават и ваучери за храна.

По какъв начин корпоративната социална отговорност към децата и семейството влияе положително върху вашите служители и клиенти?

Социалната и корпоративна отговорност към децата и семейството допринася положително върху работната среда, прави служителите по-мотивирани. За нас е важно да водим чрез пример, което печели доверието на нашите клиенти и партньори. Все повече млади хора избират своя работодател в зависимост от неговата Корпоративна и социална политика. 

UniCredit е призната като лидер в сегмент социално корпоративна отговорност в Европа. Кое Ви мотивира да продължавате да променяте средата в която живеем? 

Като водеща банка в Европа искаме да дадем пример за изграждане на по-справедливо и по-приобщаващо общество чрез идентифициране, финансиране и насърчаване на хората и компании, които имат благоприятно въздействие върху обществото. Това е дълъг процес и нашата мотивация идва от ясните цели и резултатите, които постигаме. 

Слоганът на сертификат „Компания – приятел на детето“ е „Доброто за децата е добро и за бизнеса“ –  каква е ролята на бизнеса в бъдещето на децата?

В УниКредит вярваме, че ролята ни е да създаваме възможности за растеж както за нашите клиенти, така и за децата. Само с образовано поколение можем да постигнем по-добро бъдеще за всички нас. 

„Сертификат компания приятел на детето“  е оценка за усилията ви в полето на ESG,  защо политиките за ESG са толкова важни за бъдещето?

Устойчивата трансформация е нещо, което трябва да направим всички сега, но ползите от нея ще бъдат за нашето общо бъдеще. Упражнявайки бизнеса си с минимален въглероден отпечатък, справедливо и равнопоставено, с нужните регулации и отговорности, всъщност променяме средата,  в която живеем и работим. Но това е процес или често го наричаме пътуване, защото е изключително важно да започваме днес, но крайната ни точка е напред във времето.

Правата на децата е тема, не толкова популярна в България. Какво прави UniCredit, за да може все повече да се чува гласът на децата?

Банката има ясна стратегия за социални, екологични и управленски фактори, и част от тази стратегия е подкрепа на жени и семейства с деца.

За банката е важно да създава подкрепяща среда, в която колегите имат възможност да постигнат баланс между професионалните си задължения и своя личен живот. Затова има редица привилегии, които улесняват отглеждането на децата и осигуряват спокойствие на техните родители. 

От три години Фондация УниКредит реализира програма за подкрепа на деца – Call for Europе, която успешно се прилага в България и има подкрепени 15 проекта на обща стойност от 95,000 евро. От 2020 г. дарителската програма за служители на фондация УниКредит Gift Matching Programme, при която дарените от служители средства се удвояват, има за фокус точно подкрепата на деца. А в началото на 2023 година стартира и програмата „Call for Education – България и Румъния“, която подкрепи с половин милион евро образователни проекти в двете страни, насочени към справяне с неравнопоставеността в образованието.

UniCredit следва глобалния договор на ООН, на който се основава и Сертификат „Компания-приятел на детето “. В коя от всички 10 категории в България има най-голяма нужда от системни усилия?

Това определено е образованието. Проучванията в тази посока показват много ниско ниво на образование в поколение, от което се очаква да ръководи Европа в близко бъдеще. Именно и това е един от основните приоритети на УниКредит – подпомагане на деца от уязвими групи и борба с ранното отпадане от образователната система. С програми като Call for Education, Call for Europe, Gift Matching Program на Фондация УниКредит всяка година в България се подкрепят организации, които работят в посока на повишаване на грамотността и подобряване на уменията за професионална квалификация.

За какви отличия, свързани с корпоративна социална отговорност сте номинирани през 2022? 

 • Подкрепа на родителите, семействата и децата – Награда на Съвета на жените в бизнеса в България
 • Приз за социален ангажимент – Наградата на Германската икономика
 • Принос за познаваемост на ESG в България – ESGnews.bg
 • Корпоративен лидер в устойчивото развитие – ESG награди на PwC
 • Зелена банка на годината – B2B, Най-зелените компании на България.