В Зеления ден на УниКредит Булбанк служители помогнаха с доброволчески труд на екологични каузи в цялата страна

В Зеления ден на УниКредит Булбанк служители помогнаха с доброволчески труд на екологични каузи в цялата страна

Над 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха като доброволци в цялата страна по време на Зелен ден 2022 в рамките на Националната доброволческа програма на банката. Мащабната инициатива се проведе в 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Благоевград. Зеленият ден се реализира с подкрепата на партньорите на УниКредит за България фондация Биоразнообразие.

Служителите на банката, заедно със семействата си, ремонтираха и облагородяваха туристическа инфраструктура, засаждаха нови растения, чистиха, боядисваха през съботния ден (14 май). 

„Надяваме се, че примерът на УниКредит ще е заразителен. Служителите на банката и семействата им не просто отделиха време и сили, но и го направиха по най-ефективния начин – на малки групи и според потребностите на всяка защитена местност“ Румяна Иванова, директор на Биоразнообразие.

Екипът на УниКредит в София възстанови маркировката по продължение на екопътеката край село Боснек. Колеги от УниКредит Булбанк и УниКредит Кънсюмър Файненсинг почистиха от наноси и инертни материали канавки край екопътеката над Златните мостове. Също така лакираха съоръжения за отдих край хижа Момина скала, над Златните мостове.

Изградиха инфраструктура за Ботаническата градина в Асеновград – изграждане на алеи, почистване на тревни площи, подрязване на храси и т.н. В инициативата се включиха 50 колеги от регион Пловдив с техните семейства.

Служителите на УниКредит в Бургас подготвиха Атанасовското езеро за летният сезон – монтираха големи и малки табели и почистиха вело-маршрута и пътеката на саблеклюна.

Две групи почистиха туристически пътеки в Природен парк „Русенски Лом“. Те почистваха по различни маршрута с обща крайна точка – Кошов – Червен и Табачка – Червен.

В Плевен доброволците подобриха инфраструктурата в Парк Кайлъка:  боядисаха всички пейки и дървени конструкции в частта от парк-хотел „Кайлъка“ до „Мечата“ поляна, разчистиха парка около къщата на генерал Иван Винаров и поставиха информационни табели за различните дървесни видове.

Доброволците в Стара Загора почистиха басейна на животните в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, облагородиха беседката за отдих, входната врата на Спасителния център, както и пейка. Варосаха дръвчета и изляха бетонна пътека. Окосиха тревата около спасителния център и почистиха бетонните бордове около цялата ограда. Изрязаха клечки по определен размер за гнезда на птиците.

Над 40 служители на банката във Варна и техните семейства почистиха Защитена местност Батова в района на село Кичево.

УниКредит Булбанк, фондация Биоразнообразие и Национален парк Рила проведоха доброволческа акция в района на местността „Карталска поляна“. Основните дейности, които извършваха доброволците от Благоевградски регион са свързани с импрегниране на туристическата инфраструктура, почистване на района и ремонтиране на навес, използван за класна стая на открито. Доброволците имаха възможност да се запознаят с особеностите на националния парк и с дейностите, свързани с неговото опазване.