Финансовите компании са лидери по устойчивост и социална отговорност

Финансовите компании са лидери по устойчивост и социална отговорност

Секторът на НПО оглавява списъка на секторите с най-добра средна устойчивост, а три от десетте най-добри компании са в сферата на финансовите услуги, сочи ново проучване на глобалната компания за цифрова трансформация Kin + Carta.

Индексът за устойчивост на бизнеса (BRIX) на Kin + Carta, който оценява компаниите от FTSE 100 и B Corp в 10 сектора, подрежда компаниите на база на представянето им в четири ключови области: гъвкавост, отговорност, хуманност и зрялост. Анализът взема предвид бизнес модел, работни практики, дългосрочна цел и начина, по който те балансират между хората, целите и печалбата си.

Благодарение на силното представяне в областта „Отговорност“, по-специално във връзка с многообразието и приобщаването (D&I), Британският червен кръст заема челната позиция в тазгодишния Индекс за бизнес устойчивост с резултат от 63,8%. Той е отличен и за „водеща роля в прозрачността и ефективността по отношение на изменението на климата“, както и за енергийната ефективност на дигиталните си активи.

Проучването установи, че финансовите услуги се нареждат сред лидерите по отношение на устойчивостта на бизнеса, като Aviva, Hargreaves Lansdown и HSBC са поставени в топ 10 при всички марки.

Aviva, компанията с най-силни резултати в сектора, заема трето място благодарение на модерния си архитектурен подход и цялостната си цифрова зрялост. По показателя „зрялост“ тя е изпреварена единствено от EasyJet и Marks and Spencer Group.

Финансовите услуги не се представят толкова добре като цяло по показателя „Отговорност“, което е в рязък контраст със силните резултати на сектора в разделите „Гъвкавост“, „Зрялост“ и „Хуманност“. Все пак си струва да се отбележи, че Aviva се противопоставя на тенденцията, като се класира на 10-то място сред всички марки и заема трето място в класацията „Енергийна ефективност на цифровите активи“.

Общо Топ 10 на класацията (средно 41,81%):

 • Британски червен кръст – 63,8% (от 100%)
 • Aviva – 60,4%
 • Hargreaves Lansdown – 60,2%
 • GlaxoSmithKline – 58,8%
 • Royal Dutch Shell – 57,8%
 • Coop – 57,5
 • Unilever – 55,8%
 • Vodafone – 54,7%
 • HSBC – 54,6%
 • Unicef UK – 54,1

По отношение на общата средна устойчивост в 10-те промишлени сектора , НПО заемат първо място, следвани от финансовите услуги.

Топ 5 по сектори

 • НПО – 50,42%
 • Финансови услуги – 45,29%
 • Технологии – 43,88%
 • Медии и развлечения – 43,07%
 • Търговия на дребно – 41,88%

„Докато в началото на пандемията гъвкавостта беше основният акцент в миналогодишния индекс за устойчивост на бизнеса, сега стрелката явно се измества към отговорността. Устойчивостта и борбата за по-екологична планета са на преден план в съзнанието на потребителите. Британският Червен кръст се представи много добре по показателите за отговорност и това му помогна да оглави класацията тази година,“ коментира Клеър Робинсън, директор „Трансформация и консултации“ в Kin + Carta Europe.

Банките и финансовите институции не са чужди на цифровите иновации и изпревариха кривата поради засиленото регулиране след финансовата криза от 2008 г., каза още Робинсън. „Тъй като бяха по-напред в пътната карта от други индустрии, финансовият сектор беше в по-силна позиция да се справи с пандемията и затова не е изненадващо, че тази година те се представиха силно в индекса. Все още обаче има какво да се направи и Индексът дава представа къде може да се насочи вниманието, за да се подобри устойчивостта на бизнеса в различните индустрии, както и на отделните марки.“

Индексът е разработен през 2020 г. в отговор на основните въпроси, поставени от COVID-19: „Какво е устойчивост и как можем да гарантираме, че нашите организации ще станат по-устойчиви с увеличаването на темповете на промените?“. Сега въпросът се измества от реактивна към проактивна територия: „Как можем да гарантираме, че нашите организации ще продължат да процъфтяват чрез преоткриване?“

Източник: bloombergtv.bg